Karmelparochie Oss

Karmelparochie Titus Brandsma Oss

 

Naamgever van onze gemeenschap

Titus Brandsma sculpure in OssEén van de bekendste karmelieten is de naamgever van onze gemeenschap,

Titus Brandsma. Hij woonde en werkte in het begin van de twintigste eeuw geruime tijd in Oss. Hij nam het initiatief tot de oprichting van een leeszaal/ bibliotheek en zorgde dat er een middelbare school kwam, het huidige Titus Brandsma Lyceum. Hij was hoofdredacteur van de krant ‘De Stad Oss’. Latere medebroeders waren betrokken bij de zorg voor de kwetsbare mens. In ons klooster aan de Verdistraat vingen zij mensen op die aan de rand van de samenleving verkeerden. Daaruit is het ‘Verdihuis’ ontstaan. Ook waren zij betrokken bij het oprichten van de ‘Wereldwinkel’. Door vrijwilligers van de Titus Brandsmaparochie werd het ‘Solidariteitsfonds’ opgericht, samen met de PKN Paaskerk, Stichting Prota (Stichting Oss Tegen Armoede) en de Seniorenraad

 

Fairtrade

We streven er naar de gedachten rondom fairtrade, duurzaamheid en solidariteit breed uit te dragen. Dat doen wij onder andere door jaarlijks de ‘Fairtrade dag’ te organiseren. De financiële opbrengst gaat naar een goed doel, dichtbij of verder weg in de wereld. Inspiratie vinden we in onze bezinningsmomenten zoals liturgische vieringen, meditatieve wandelingen, boek- en filmgesprekken, dit gebeurt veelal in samenwerking met de PKN Paaskerk.

 

Huis voor ontheemden

Onze parochie is een warm huis voor ontheemden uit de stad.

Elke dinsdag is er van 12.30 u tot 13.30 u een lunchgroep. Men moet zelf zijn lunchpakket meebrengen. Voor koffie of thee wordt gezorgd.

 

Lees verder op de website van Titus Brandsma Parochie Oss.

 

Peter Lammers

Stans Ligthart