Herre Roorda

Herre Roorda over zijn weg naar Karmelbeweging

 

Hoe ik terecht kwam bij Karmelbeweging heeft voor mij te maken met het feit dat ik al tientallen jaren geabonneerd ben op het tijdschrift Speling, een tijdschrift voor bezinning. Het tijdschrift is diep geworteld in de spiritualiteit van de Karmel, ademt een open geest en zoekt steeds naar de diepe onderstroom die in het leven aanwezig is.

 

In mijn woonplaats Almelo was een Karmel-klooster en daaraan verbonden een Centrum voor Spiritualiteit. Zij organiseerden een leesgroep rond het tijdschrift Speling. Daaraan heb ik deelgenomen en nu leid ik zelf een leesgroep in Enschede.

 

Na mijn pensioen kreeg ik meer contact met mannen en vrouwen van de Karmelorde. Daardoor ben ik mij gaan verdiepen in hun traditie, die ik een spannend mengsel vind van contemplatie en actieve inzet voor vrede en gerechtigheid. Deelname aan een cursus en bezinningsdagen in het Vormingshuis te Boxmeer, hebben mijn ziel opnieuw gevoed. Maar het heeft mij ook kritisch bevraagd op mijn zelfbeeld, mijn godsvoorstelling, mijn staan in de wereld.

 

De kennismaking met de Karmeltraditie heeft ervoor gezorgd dat ik niet ben gaan inslapen.
Alsof ik er al was.

 

Om dit bewustzijn levend te houden vond ik het belangrijk om me in 2016 aan te sluiten bij de Karmelbeweging. Om mij te voegen in een levend bouwwerk. Want ik heb de aansporing en bemoediging van anderen nodig om mij op de geestelijke weg te blijven begeven.