Teresa van Avila

Teresa van Avila

Karmelites, Spanje 1515 – 1582

Naar ik meen is bidden niets anders dan
omgaan met een vriend: je weet je door hem bemind,
je bent vaak met hem alleen.

Boek van mijn leven 8,5

 

Zo eenvoudig typeert Teresa het gaan van een innerlijke weg. Zo heeft zij ook zelf haar weg mogen ontdekken, maar doorheen een jarenlange moeizame zoektocht.

 

Zij wil ook voor anderen deze weg ontsluiten, op de eerste plaats voor haar medezusters. Daarom beschrijft Teresa, in opdracht van haar geestelijke begeleiders, in een aantal geschriften over Gods inwerking in ons leven. Heel bekend is haar ‘Kasteel van de ziel’ oftewel ‘De innerlijke burcht’.
Samen met Jan van het Kruis bracht ze een hervorming van het Karmelitaanse kloosterleven op gang, volgens de oorspronkelijke inspiratie van de Karmel: leven in strikte beslotenheid om zich in alles op God te kunnen richten en te leven uit Zijn liefde.
Al was ze veel onderweg en stichtte ze kloosters doorheen heel Spanje, Teresa heeft ook zelf het waarachtig beschouwende leven geleid dat haar in de hervorming van de Karmel voor ogen stond.

 

Over de eeuwen heen spreekt Teresa ook ons aan met haar directe en beeldrijke taal. Laat je leiden door de liefde en door je verlangen naar Gods aanwezigheid in je leven – meer is niet nodig voor een biddend leven dat vruchtbaar wordt in je doen en laten van alledag.