Karmel West

Karmel West

Sinds een aantal jaren is er in het westen van het land geen Karmelklooster meer. Maar dat betekent niet dat er geen Karmel meer zou zijn! Nelia Musters en Gerard Ticheler vertellen hier hoe ‘Karmel West‘ vorm heeft gekregen.

 

Vier tot vijf keer per jaar komen wij, als Karmelitaans geïnspireerde mensen bijeen, beurtelings in een plaats waar vroeger de eerste orde een klooster had: in het voormalige Karmelklooster van Dordrecht, in  de Ontmoetingsruimte van de Titus Brandsmakerk in Amstelveen of in het Parochiehuis van de  Karmelkerk in Aalsmeer.

Deelnemers zijn, in wisselend aantal, mensen uit Dordrecht, Aalsmeer en Amstelveen. Het zijn leden van Karmelbeweging, Geassocieerden, parochianen van de vroegere Karmelparochies (die de Karmelieten nog steeds missen), en enkele leden van de eerste orde die nog in het Westen wonen. De (bege)leiding is in handen van Ben Wolbers en Susan van Driel, beiden lid van de eerste orde, komend uit Boxmeer.

Het is goed om op deze manier samen te komen: we zijn inmiddels een beetje broers en zussen van de Karmel én van elkaar geworden. Onderwerpen waarmee we in de voorbije jaren bezig zijn geweest zijn onder meer de Karmelregel en teksten van grote Karmelfiguren als Teresa van Avila en Titus Brandsma.

Na een korte inleiding over een onderwerp gaan we in groepjes uiteen, om met elkaar te delen hoe dat onderwerp ons raakt en wat het betekenen kan voor onze geestelijke vorming.

We ervaren het als goede voeding om elkaar te vertellen hoe ieder voor zich op de eigen plek en in de eigen leefsituatie de Karmelspiritualiteit beleeft. Het is heilzaam en goed voor de geestelijke weg die ieder van ons heeft te gaan.